Food Technology: eerste geslaagde editie van nieuw evenement voor de voedingsmiddelenindustrie

Op 13 en 14 april gingen de deuren open voor de eerste editie van Food Technology. Organisatoren Mikrocentrum en vakblad EVMI (Alea Publishers) kijken terug op een geslaagde eerste editie. De beursvloer was goed gevuld en het congres gedeelte werd druk bezocht. Leveranciers en vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie legden nieuwe contacten en bestaande relaties werden verstevigd. Dat food en hightech elkaar ontmoetten tijdens Food Technology was duidelijk te zien op de beursvloer, bijvoorbeeld op het demoplein waar bezoekers verschillende 3D-technieken konden uitproberen. Daarnaast presenteerden diverse bedrijven hun laatste innovaties. Zo onthulde Wageningen University & Research op de beursvloer de All-in-One Spectral Cabinet.

“We zijn ontzettend trots dat we voor het eerst de voedingsmiddelenindustrie met dit nieuwe evenement bij elkaar mochten brengen. Netwerken en kennisdelen is essentieel voor zowel de technologische als economische vooruitgang en wij zijn dan ook blij dat we dit met Food Technology konden faciliteren. Daar hebben we samen met de Brabanthallen intensief naartoe gewerkt.” Aldus Timo van Leent, Manager Food Technology bij Mikrocentrum. Roeland Dobbelaer, uitgever van EVMI en programmadirecteur van Food Technology vult aan: “We hadden nooit durven dromen dat er ook zoveel belangstelling was voor het congres. Bij veel lezingen moesten we stoelen bijzetten. Food Technology laat zien er dat er een grote behoefte aan kennis én kennisoverdracht is.” Dobbelaer vult aan dat de organisatie best een risico heeft genomen door sterk de nadruk in het programma te leggen op duurzaamheid. “Maar gelukkig was dit geen breekpunt. Alle bedrijven op Food Technology zijn ervan doordrongen dat we snel stappen moeten nemen naar een duurzame samenleving. Het aantal ideeën en plannen die werden gepresenteerd zijn zeer hoopvol.”

45 lezingen, 8 seminars en 2 keynotes door Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam

Gedurende de twee dagen werden, verdeeld over 3 zalen, 45 lezingen verzorgd door onafhankelijke sprekers en door experts namens de exposanten. Een deel van de voordrachten werd verzorgd door branche- en kennisorganisaties zoals HDN, Keep Food Simple, IFFI, NVC, Wageningen University & Research, Kennisplatform Labmanagers en HAS Hogeschool.

Keynote door Remko Boom

Remko Boom (WUR) trapte de eerste dag af met zijn keynote “Gentle Food Processing: Better sustainability can also mean better products”. Centraal stond hier de vraag: kunnen we op een duurzame en efficiëntere manier voedsel produceren met behoud van smaak en andere eigenschappen? Boom denkt dat het mogelijk is: “We kunnen met minder bewerkte ingrediënten ook goede voedingsproducten maken. Daarmee besparen we grondstoffen en energie.”

Labmanagers

Tijdens het seminar van Kennisplatform Labmanagers waren de labmanagers van Aqualab Zuid, Heineken Supply Chain en DSM Food Specialities aanwezig om te vertellen over hun werkzaamheden. Gerard de Kock van Aqualab Zuid legde uit hoe er wordt gemeten op stoffen die niet in ons drinkwater mogen zitten en Jeroen van der Sluijs van Heineken vertelde over de strenge controles op het sulfiet- en alcoholgehalte in (alcoholvrij) bier. Maartje Franse van DSM Food Specialities presenteerde het ontwikkelingsproces van een nieuw plantaardig eiwit gemaakt van canolazaden.

Duurzaamheid bij bedrijven

Cees Elemans van ING gaf een lezing over duurzaamheid, een belangrijk thema voor veel bedrijven. De druk om te verduurzamen is groot, met name vanuit NGO’s, de overheid en toezichthouders. De consument vraagt erom, maar lijkt nog niet bereid om er ook voor te betalen. Ook banken zijn hier mee bezig. Zo wordt er bij het verstrekken van leningen steeds meer gekeken naar in hoeverre bedrijven of projecten duurzaam zijn. Om hier een boost aan te geven, heeft ING heeft het project Terra opgezet. Dit project heeft als doel om in 2025 ruim 50 procent van het investeringenportfolio uit duurzame projecten te laten bestaan.

Pitches startups

Aan het eind de eerste dag werden pitches gegeven door verschillende startups waaronder: Greencovery, een nieuwe technologie om waardevolle ingrediënten uit zijstromen te upcyclen, FelixPrinters met een serie 3D foodprinters en Vertigo Technologies B.V. met een nieuwe, op microgolven gebaseerde detectietechniek die de kwaliteit van fruit kan bepalen om verspilling tegen te gaan.

Keynote door Jaap Seidell

De tweede dag opende met de keynote van Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. Hij sprak over de nodige voedseltransitie en wierp een kritische blik op de huidige voedingsindustrie. Zo zei hij: “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Keep Food Simple

In het seminar van non-profit organisatie Keep Food Simple vertelden Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar over de projecten waarmee zij onze voedselketens willen verduurzamen en ons voedsel gezonder willen maken. “Er zijn grote stappen nodig op het gebied van gezondheid en duurzaamheid”, aldus Onno Franse.

3D Food Printing

Een drukbezochte lezing was die van Peter Nieuwkerk van Gastronology 3D Food Works: 3D food printing: delicious and healthy food for everyone. Peter vertelde over de mogelijkheden en voordelen van 3D food printing als het gaat om doelgroepen zoals patiënten met slikstoornissen, kinderen die moeite hebben met het eten van groente en de ontwikkeling van gepersonaliseerde groenten voor oncologiepatiënten.

Plantaardige vis

IFFI gaf verschillende seminars over ontwikkelingen in de visindustrie. Een van de sprekers was Maiko van der Meer, die vertelde over zijn bedrijf Novish dat plantaardige vis ontwikkelt. Er liggen volgens hem nog veel uitdagingen en kansen op het gebied van plantaardige vis. Novish is bezig met het verfijnen van hun plantaardige zalm en hoopt deze dit jaar nog op de markt te brengen.

Hackathon

Aan het eind van tweede dag presenteerden de vijf teams van de hackathon hun oplossingen voor de challenges waar zij sinds het begin van Food Technology aan werkten. De teams maakten tijdens Food Technology gebruik van de beurs en deden voor hun oplossingen inspiratie op bij lezingen en stands. Een onafhankelijke jury beoordeelde de presentaties en reikten aan de winnende teams een cheque van 250 euro prijzengeld uit.

Food Technology 2023 

De volgende editie van Food Technology staat gepland op 12 en 13 april 2023. 

Dit artikel verscheen eerder op food-technology.nl.

Meer Nieuws

Alea Publishers lanceert nieuwe websites met overzichtelijk nieuws en betere zoekfuncties

Lancering Foodbanen, nieuwe vacaturesite voor de Agro, Food & Drinks branches

Volg ons